Scurtă istorie a trandafirului

Rainbow_Rose_(3366550029) “ Trandafirul are spini doar pentru cel ce vrea să-l culeagă” – proverb chinezesc
Puțină istorie, puțină mitologie
Trandafirii au o istorie lungă și plină de culoare. În mitologia greacă se spune că Afrodita a dat numele trandafirului dar cea care l-a creat a fost Chloris, zeița florilor. Într-o zi când se plimba printr-o pădure, Chloris a găsit trupul neînsuflețit al unei frumoase nimfe. Pentru a îndrepta ceva atât de greșit precum moartea unei făpturi frumoase, zeița a cerut ajutorul zeilor pentru a crea în loc ceva tot atât de frumos. Astfel, Afrodita i-a dat frumusețea, Dionysos, zeul vinului, a adăugat nectar pentru a-i da o aromă dulce, apoi Zephyr, vântul de vest, a suflat departe norii pentru ca Apollo să-i poată oferi strălucirea, la urmă, Ares, zeul războiului, i-a dat în dar spinii, pentru ca floarea să îşi poată apăra frumuseţea. Astfel a fost creată cea mai frumoasă floare.

flowers_yellow_roses_bouquet-01Dintr-o altă legendă hindusă aflăm că, într-o zi Brahma (creatorul lumii) și Vishnu (protectorul lumii) s-au luat la ceartă în privința frumuseții florilor. Vishnu susținea că trandafirul este cea mai frumoasă floare iar Brahma, ce nu văzuse niciodată un trandafir, susținea că lotusul. Când Vishnu i-a arătat pentru prima dată un trandafir, rivalul său a trebuit să fie de acord că nici floarea de lotus nu îl putea întrece.
Și despre culorile trandafirului există multe legende. Se spune că la început era doar trandafirul alb, dar Jupiter atunci când a surprins-o pe Afrodita într-o zi la scăldat într-un lac înconjurat de trandafiri le-a dat acestora culoarea roșie. O altă legendă arabă povesteşte apariţia trandafirului galben: profetul Mahomed, aflat departe de casă, presimte că soţia sa, Aisha, nu îi este credincioasă şi cere în vis sfatul Arhanghelului Gavriil; acesta îi spune să se întoarcă acasă, să îi ceară soţiei să arunce din mână obiectul pe care îl are şi dacă acesta îşi va schimba culoarea, atunci va avea dovada necredinţei.

Roses-yorkshire_rose-25680006-1920-1200Aisha şi-a întâmpinat soţul cu un buchet de trandafiri albi în mână, care au devenit galbeni atunci când au atins apa lacului în care au fost aruncaţi. Persanii au o poveste locală despre trandafirul roşu: o privighetoare îndrăgostită de un tradafir alb, l-a îmbrăţişat atât de strâns, încât spinii i-au străpuns inima şi sângele a colorat în roşu floarea – această poveste persană l-a inspirat pe Oscar Wilde atunci când a scris povestea „Privighetoarea şi trandafirul”.
Prima menționare a trandafirului se regăsește într-un vechi papirus sumerian. În el se menționează că un număr mic de arbuști a fost adus de Regele akkadian Sargon I, dintr-o expediţie militară întreprinsă dincolo de Tigru, şi plantaţi în grădina sa. Cel ce a adus trandafirul în Europa a fost Alexandru cel Mare, care, după un război în Persia, a adus cu el nenumărate comori, printre care şi trandafirul. Herodot este însă de părere că nu Alexandru cel Mare, ci Midas, regele mitic, a adus floarea pe pământ grecesc. Dar cei care au realizat primii hibrizi au fost asiaticii. Confucius scrie că împăratul Chinei avea peste 600 de cărţi despre trandafiri, pentru a şti cum să-şi îngrijească florile preferate. În Evul Mediu creştin, cea mai cunoscută utilizare a trandafirului a fost aceea creată de Papa Leon al IX-lea, în secolul al XI-lea: el a iniţiat ceremonia trandafirului auriu, trimis anual unui monarh european ca semn al stimei şi răsplată a faptelor apreciate de Sfânta Biserică.Black-Rose-black-roses-23860983-1024-768

Trandafirul negru de Halfeti
Trandafirul Halfeti este foarte rar, este la fel ca ceilalți trandafiri dar culoarea îl diferențiază. Este numit astfel după localitatea din Turcia în care este crescut. S-ar crede că este pictat, dar de fapt este culoarea lui naturală. Acest trandafir ar fi perfect într-un film cu vrăjitoare și magie neagră. Deși pare perfect negru are de fapt o culoare roșu închis, în timpul primăverii, ce se transformă în negru în timpul lunilor de vară. Culoare care este dată de calitatea solului din Halfeti și de compoziția apei freatice din această localitate.
Localnicii consideră acești trandafiri un simbol al misterului, al speranței și pasiunii.

roses_for_uTrandafirul – simbol
Trandafirul este considerat a fi cel mai expresiv simbol al iubirii, exprimând toate posibilele nuanțe pe care le poate lua sentimentul de dragoste: pasiune, suferință, gelozie, etc.
În Italia, trandafirul era “floarea cererilor în căsătorie”. Se spune că îndrăgostitul presara în fața casei iubitei sale petale de flori, iar dacă a doua zi erau măturate, atunci declarația era respinsă, iar dacă petalele se găseau tot acolo, nu mai rămânea decât să se hotărască ziua logodnei.
Printre alte numeroase simboluri ale florii, mai există o semnificație: confidențialitate, secret sau tăcere, care datează din epoca romană și care își trage însemnătatea din evenimente reale, cum ar fi banchetele romane, care erau un bun pretext pentru întruniri politice cu caracter secret și unde se puneau la cale alianțe și comploturi. La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau răspândite peste tot, în havuzuri curgea apă de roze și toți invitații se împodobeau cu trandafiri. Existau camere secrete pentru întruniri politice care erau și ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter secret, de unde sintagma “sub rosa” (sub trandafiri), cu înțeles de TAINĂ.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s