Credeți în Spiriduși și Zâne, ființe miraculoase?

butterfly-fairy_

Această întrebare am pus-o unor cititoare ale Revistei și majoritatea au râs! Și totuși…

Ce sunt Spiridușii? Sunt spirite neastâmpărate cu puteri paranormale. Ei locuiesc, de obicei, într-o casă numai de-a lungul unei scurte perioade de timp și produc relativ puține daune sau nefericiri. Poznele lor bizare au ca scop exasperarea locatarilor umani, fără însă să le facă rău.
Dar din păcate nu toți spiridușii au urmat acest model. În unele cazuri activitățile acestor entități invizibile, au fost cu adevărat răuvoitoare!
Iată unul dintre cele mai interesante cazuri cunoscute și descrise în presa vremii.
În noiembrie 1980, medicilor li s-a atras atenția asupra unei gospodine, din estul Franței, care devenise ținta unei activități tot mai înspăimântătoare din partea spiridușilor. O parte dintre medicii francezi au crezut la început că rănile femeii erau produse de ea însăși, în timpul unor crize de isterie, dar o lună mai târziu, membrii echipei de cercetare s-au convins că fenomenul adus la cunoștiință era real. Se umbla cu regularitate la echipamentul lor și filmele pe care le făceau erau distruse în mod misterios. Șeful echipei de cercetare, profesorul Bender a ajuns să creadă că în locuința femeii se instalase o forță anatomică invizibilă, și a încercat să ia legătura cu spiritul prin intermediul rostogolirii sticlei – o variantă a tehnicii planșetei de spiritism. În curând s-a obținut contactul cu entitatea care s-a prezentat cu numele de Henry. Ulterior acesta s-a înfățișat, mai întâi sub forma unei apariții amenințătoare, care devenea vizibil, sau invizibil, intrând și ieșind prin pereți și prin uși închise.

b_gnomeDin nefericire identificarea spiridușului n-a contribuit cu nimic la convingerea lui să plece.
Femeia și soțul ei au abandonat lupta și s-au mutat în altă parte, lăsându-și casa goală, cu excepția oaspetelui lor nepoftit.
Pentru întreaga lume occidentală, spiridușii, zânele și alte entități miraculoase sunt doar născociri ale imaginației, bune de amuzat copiii.
Aceste făpturi miraculoase au aspect uman, iar comportamentul lor, în general se aseamănă cu cel al omului. Totodată, ele posedă puteri supranaturale, și foare rar devin periculoase.
Leslie Shepard, istoric modern, preocupat de științele oculte, consideră că aceste apariții sunt suficiente pentru a stabili existența tărâmului minunat al ființelor miraculoase, situat undeva într-o dimensiune sau într-o realitate paralelă.
S-a sugerat că făpturile miraculoase erau rămășițele vechilor zeități și spirite pe care creștinismul le-a înlăturat, dar care au supraviețuit ca făpturi inferioare lui Dumezeu, Iisus și Duhului Sfânt.

ElfUnii scriitori au susținut ideea conform căreia credința în zâne, spiriduși, iele, etc, este tot ce a rămas din vechiul cult al morților; se afirmă, de pildă, că uneori morții apar însoțiți de aceste făpturi miraculoase care depășesc puterea de înțelegere a omului!
Pe lângă speculațiile savanților există și expicațiile populare, mai ales în țările creștine, care consideră zânele ca fiind îngeri decăzuți.
În 1691, un cleric presbiterian, din Scoția, era pasionat de făpturile supranaturale, care circulau în regiune și era convins de existența zânelor, spiridușilor și a celorlalte făpturi miraculoase. El spunea că aceste făpturi supranaturale au o „constituție medie, de om și înger” cu trupuri „oarecum de natura unui nor condensat”. Ele „se îmbracă și vorbesc ca populația din țara în care trăiesc.” Uneori făpturile acestea miraculoase pot fi auzite când trec pe lângă noi, dar nu pot fi văzute.

sweet_lil_fairyMuritorii care posedă o a doua privire (clarvăzătorii) sunt singurii care le pot vedea, pentru ochii celorlalți oameni ele fiind invizibile.
Totuși, misterele dăinuie; iată pățania lui Harry Anderson.
Harry în vârstă de 13 ani, într-o noapte din vara anului 1919, mergea pe un
drum de țară, pustiu, în statul Wisconsin, când deodadă a văzut ceva cu totul ciudat. Din partea opusă veneau, spre el, înșirați unul după altul, douăzeci de omuleți care se vedeau bine sub clar de lună. Omuleții au trecut pe lângă Harry fără să-i acorde atenție, iar băiatul a observat că acestia purtau pantaloni scurți cu bretele, dar nu și cămăși. Toți erau chei, iar pielea lor avea o culoare palidă, albă. Deși murmurau ceva nu păreau să vorbească între ei. Speriat, Harry și-a continuat drumul fără să privească înapoi. Băiatul însă nu a uitat toată viața această bizară întâlnire!
Este extraordinar, de-a dreptul incredibil, existența unui tărâm minunat al făpturilor miraculoase! Pățania lui Harry Anderson dovedește că făpturile miraculoase nu constituie doar subiect de povești, ci ele există pe baza experienței acumulate.

HandmaidenofEverqueen

Iată un caz ce a făcut vâlvă în presa engleză în anul 1842.
Un englez din Stowmarket, traversa o pajiște, când, deodată a zărit la lumina lunii „niște făpturi miraculoase. Erau vreo zece, cea mai înaltă era ca o păpușă de mică. Îmbrăcămintea lor era sclipicioasă. Se învârteau în horă, ținându-se de mână, în tăcere. Se mișcau lin, ca niște umbre. Omul a trecut pe lângă ele, rugându-se la Dumnezeu, să se îndure de el, că ele trebuiau să fie zâne și spiriduși. Nu a putut să spună nimic despre figurile lor, căci nu a vrut să se oprească să le privească mai atent fețele. Și bietul om nu băuse nimic, era treaz!
Referitor la aceste făpturi miraculoase, încă nu înțelegem cauzele care le generează – psihologice sau paranormale. Totuși nimic nu ne împiedică să ne minunăm de ele ca simple povești, căci la urma urmelor e tot ce ne stă la îndemână!

Marcela Dumitrescuwhite_fairy___stock_by_mariaamanda-d7l11e0

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s