Inelul cu diamnat

Inele-cu-design-floral-pentru-logodna-9

Toată lumea știe că oferirea unui inel cu diamant, atunci când un bărbat dorește să își ceară în căsătorie iubita, este o tradiție care marchează logodna celor doi. Ceea ce se știe, mai puțin, este faptul că tradiția oferirii inelului cu diamnat nu este de fapt o tradiție ci este o invenție, de prin anii ’30, a unei companii de minerit și extracție a diamantelor.

„Diamnatele sunt cele mai bune prietene ale unei femei”, spunea Marilyn Monroe, și pe drept vorbind ce femeie nu își dorește să primească de la iubitul ei un inel de logodnă cu diamnat? Dacă inelul cu diamnat nu are o tradiție în sine, în schimb inelul de logodnă are o tradiție pe cât de veche pe atât de frumoasă.

Tradiții și legende
Tradiția inelului de logodnă își are începuturile în Antichitate, în Egiptul Antic. Se confecționa, la început, din fire de iarbă și papirus, împletite între ele. Materialele folosite se culegeau din luncile fertile ale Nilului. Inconvenientul lor era durata redusă de viață, datorată materialului perisabil. De aceea au fost înlocuite cu inele din os, mătase sau lână. Tradiția s-a extins ulterior la greci și apoi la romani.
La începuturile Cetății eterne, romanii au preferat pentru confecționare, în schimbul materialelor organice, fierul deoarece în credințele lor acest metal simboliza puternica legătură sentimentală pe care un bărbat o simțea pentru iubita lui, dar rugina umbrea, după un timp, frumusețea inelului. În perioada de apogeu a Imperiului Roman, pe lângă inelele de fier se foloseau și inele din aur și argint, și am putea spune, fiecare material, în parte, era folosit în conformitate cu clasa socială din care făceau parte mirii. Tot în Roma Antică, se pare că ar fi existat și obiceiul ca femeile să primească două indele de logodnă: unul de aur, pe care îl purta în timul ceremoniei dar și în societate și unul din fier care urma a fi purtat doar în casă.

10Tot la romani exista obiceiul ca mirele să ofere, la ceremonialul de logodnă, familiei miresei, un inel de fier. Simbolistica acestui inel era, în fapt, angajamentul mirelui luat față de mireasă și familia acesteia, dar și garanția unei situații financiare bune.
Aristocrații Europei medievale preferau să ofere inele din aurul sau argint încrustate cu pietre prețioase. Perioada Renascentistă aduce și ea schimbări în domeniu. Inelele de logodnă sunt acum confecționate dintr-un aliaj de argint, cupru și sulfură de plumb. Aliajul nu era folosit întâmplător deoarece combinația metalului strălucitor cu sulfura de plumb, de culoare cenușiu-închis, dădea frumusețea bijuteriilor.
Irlandezii au preferat inelul de aurul (care simboliza eternitatea și dragostea nepieritoare). În credințele lor exista superstiția conform căreia dacă legătura, dintre cei doi miri, nu era pecetluită cu un inel de aur, aducea ghinion sau era ilegală. Nici mărimea inelului nu trebuia neglijată, deoarece o mărime necorespunzătoate era de rău augur, astfel un inel prea mic putea atrage gelozii, iar unul prea larg era simbolul partenerului neglijent.

Round-Black-and-White-Diamond-Engagement-Ring-5150ba58decd5

Mitologia greacă are o legendă frumoasă despre inel (nu despre inelul de logodnă, dar simbolistic este un inel care leagă) și ne parvine de la Hesiod care povestea că după eliberarea lui Prometeu, de către Hercule, Zeus dorind să-i amintească îndrăznețului zeu că nu este pe deplin eliberat, l-a obligat să poarte un inel de fier ce avea încrustat o bucată de rocă.

Simbolistică
Simbolistic vorbind inelul de logodnă reprezintă uniunea veșnică dintre un bărbat și o femeie, de aceea forma de cerc a inelului nu este întâmplătoare, pe lângă faptul că urmează forma anatomică a degetului, cercul este simbol al eternității, nu are nici început și nici sfârșit, iar spațiul gol din interior reprezintă un spațiu de trecere, o poartă între lucrurile cunoscute și cele necunoscute.
Purtarea inelului pe degetul al patrulea de la mâna stângă (inelarul) face parte tot din simbolistică. De la grecii antici a rămas credința purtării inelului pe inelar, deget de la care pornește o venă care ajunge la inimă. Romanii au fost cei care au denumit vena cu pricina, vena-amoris.
Chniezii au și ei o credință legată de această venă-amoris sau mai exact legată de degetul inelar. Pe scurt această credință ne spune că degetele împreunate de la mâini reprezintă , pe rând părinții (degetele mari), frații și prietenii (degetele arătătoare), pe tine însuți (degetele mijlocii), perechea (inelarul), copii (degetele mici). Dacă încercâm să despărțim pe rând degelele vom observa că degetele mari se despart cu ușurință deoarece nu ne este destinat să ne petrecem toată viața alături de părinți, cele arătătoare se despart la fel de ușor deoarece fraților și prietenilor le este destinat să aibe și ei perechile lor, iar degetele mici, care îi reprezintă pe copii se vor despărți ca și celelalte degete la fel de ușor, deoarece este în legea firii ca și copii să își găsească propriile lor destine. Doar degetele inelare nu se vor despărți de degetele mijlocii pentru că ne este destinat să ne petrecem toată viața alături de partener.

Tendinte-in-inele-de-logodna-pentru-2013-1

Diamantul
Dacă într-adevăr este atestat faptul că inelul de logodnă a fost, de la un punct încolo, încrustat cu pietre prețioase nu este specificat ca aceste pietre să fi fost neapărat diamante.
Așa cum spuneam la începutul articolului tradiția inelului cu diamant este invenția unei companii ce își are sediul în Africa de Sud. Totul a pornit de la o campanie publicitară de proporții, din anul 1930, menită să ridice vertiginos profiturile companiei. Cu toate astea în zilele noastre femeile își doresc să primească un inel cu diamant de la partenerul lor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s