Civilizația Maya a dispărut din cauza modificărilor climatice

mayat4

Cele mai recente studii făcute de americani au ajuns la concluzia că dereglările climatice au produs o cascadă de evenimente care au dus în cele din urmă la dispariția civilizației Maya. Iată care sunt argumentele lor.

În perioada de apogeu, mayașii stăpâneau teritorii vaste în Yucatan, Belize, Guatemala și Honduras, care echivalau cu dimensiunea Germaniei de azi. Peste 70 de orașe-state se întreceau în prestigiu. Fără a cunoaște roata sau metalul, locuitorii realizau arhitecturi grandioase, palate imense, bogat decorate și piramide în culori vii, unde regii aveau acces la lumea supranaturală, conversând cu zeii lor. Mayașii sunt renumiți pentru calendarul solar de 365 de zile, a cărui precizie nu a putut fi atinsă decât un mileniu mai târziu.
Mayașii erau prevăzători. Trăind într-un climat tropical, numeroase cetăți erau construite pentru a capta apa de ploaie pe care o direcționau către vechi cariere sau depresiuni naturale amenajate pentru a evita infiltrarea în sol. Unul dintre cele mai importante orașe, Tikal, dispunea de numeroase rezervoare care conțineau suficientă apă pentru nevoile a aproximativ 10.000 de oameni, timp de 18 luni. Utilizând principiul gravitației pentru turnurile de apă, mayașii au construit rezervoare în vârful colinelor de unde pornea apa către sisteme de irigare complexe, care alimentau ținuturi defrișate, unde se cultiva fasole, porumb și dovleac. Ei știau că aceste legume erau ușor de păstrat și îi ajutau în perioadele de schimbări climatice și îi hrăneau cu proteine, în absența animalelor.

temple-maya-540x280

Recul demografic
Dar nu a fost de ajuns. Începând cu secolul al VIII-lea construcțiile se opresc progresiv, sistemul politic al regalității divine se prăbușește, demografia scade, dar decăderea imperiului nu este violentă: nu s-au găsit morminte sau gropi comune, orașele descoperite peste câteva secole erau intacte, doar invadate și degradate de pădure.
Un bestseller apărut în 1973, scris de Richard Adams, vorbea despre ipoteze pe care mulți cercetători le apără și azi: războaie interne, catastrofe naturale și o serie de cutremure puternice au contribuit la slăbirea puterii, la toate acestea se mai adaugă și invaziile străine la care nu au mai reușit să facă față; previziunile alarmiste ale preoților, exploatarea masivă și necontrolată a resurselor naturale care a dus în final la sărăcirea solului, sau efectele distructive ale suprapolulării.

MayanCalendarSeceta a ucis civiliația May
Dar, cele mai recente cercetări au ajuns la concluzia certă că seceta și acumularea consecutivă de mai mulți factori au provocat destabilizarea sistemului socio-politic a cetăților-stat și evaporarea populației: ”Creșterea și colapsul mayașilor sunt un exemplu tipic al unei civilizații sofisticate incapabilă să se adapteze schimbărilor climatice” explică unul dintre oamenii de știință care au participat la studiul publicat în revista „Science” în 2012. „Perioadele de ploaie excepționale (dintre ani 450 și 660 e.n) au făcut să crească productivitatea sistemului agricol mayaș, care a dus la o supraexploatare a resurselor” explică cercetătorii. Apoi, clima s-a schimbat, devenind din ce în ce mai uscată. Resursele s-au epuizat, antrenând o destabilizare a sistemului politic declanșând astfel războaie. Se pare că seceta a durat cam o sută de ani, suficient pentru a schimba destinul acestei înfloritoare civilizații.
Pentru a-și susține teza, cercetătorii au reconstituit almanahul local al ploilor și perioadelor de secetă timp de două mii de ani, analizând compoziția chimică a stalagmitelor provenite din grota Yok Balum, epicentrul marilor centre Maya. Comparându-l cu textele istorice gravate pe monumentele lor de piatră, au putut obține date foarte precise privind relatările despre căsători, regii și reginele care s-au perindat la tron, conflictele și alte războaie civile. În final au stabilit că seceta responsabilă de disparția mayașilor a fost cauzată de o deplasare a zonei de convergență intertropicală, o centură de precipitații care înconjoară globul, combinată cu influența curentului sezonier de aer cald, El Nino, din Peru.

Autor Daria Frank

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s