Tigrii şi economia mondială

coreea%20de%20sud

După perioada anilor ’60 termenul de „tigru” a început să fie atribuit oricărei economii modeste, dar care a înregistrat o creştere spectaculoasă.
Cei patru tigri asiatici şi economia mondială
Sub denumirea de Tigrii Est Asiatici au fost prezentate statele est asiatice, care, în perioada 1960 – 1990 au înregistrat creşteri economice spectaculoase. Majoritatea acestor ţări, au pornit, în perioada anului 1960, de la un nivel de dezvoltare asemănător ţărilor africane, care au şi astăzi acelaşi nivel scăzut de dezvoltare economică. Astăzi, când facem referire la „tigrii est asiatici” ne îndreptăm către Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud şi Taiwan.

Apariţia altor state cu dezvoltare spectaculoasă
Astfel în Asia de Sud Est au apărut ca noi tigri, Indonezia, Filipine, Thailanda şi Malaysia, în Europa a apărut Irlanda (tigrul celtic), Estonia (tigrul baltic), şi în America Latină, Chile (tigrul latino-american).
Trebuie remarcat că, aceste teritorii şi state au beneficiat de statutul de ţară în curs de dezvoltare, de un acces mai uşor la piaţa internaţională (acces la ţărmurile oceanelor sau la fluviile interne, navigabile), de o stabilitate politică de durată, de o creştere deosebită a investiţiilor străine.
În continuare vom prezenta succint, performanţele economice ale acestor ţări.

shutterstock_101948896-Singapore-cityscape-WEB

Singapore
Republica Singapore, este un stat-oraş insular, fiind cea mai mică ţară din Asia de Sud-Est. Împreună cu Hong Kong, Coreea de Sud şi Taiwan, Singapore este unul dintre Tigrii Est Asiatici.
În 2006 a produs circa 10 la sută din producţia mondială de cipuri electronice, este considerat cel mai mare port din lume şi al patrulea centru comercial de schimb valutar după Londra, New York City şi Tokyo.
În perioada 1959 – 1990 s-au creat numeroase locuri de muncă şi s-a pus în practică un program vast de construire de locuinţe.
Singapore este o republică parlamentară, guvernul având întreaga putere executivă. Ramura legislativă a guvernului este Parlamentul unicameral. Economist Intelligence Unit clasifică Singapore drept o ţară cu un sistem „hibrid” cu elemente democratice şi totalitare. Amnesty International consideră Singapore ca fiind „ţara cu cele mai multe execuţii capitale pe cap de locuitor din lume”, homosexualitatea masculină, drogurile şi guma de mestecat fiind interzise cu desăvârşire.
Transparency International situează Singapore în eşalonul primelor 10 ţări „codaşe” ale fenomenului de corupţie din lume.
Singapore are în curs de desfăşurare proiecte de îmbunătăţiri funciare ale solului obţinut din propriile dealuri din zona submersibilă, suprafaţa sa mărindu-se de la 581,5 Km2, în anii ’60, la 704 km² în prezent. Se preconizează o extindere cu încă 100 km² până în anul 2030.
Statul-oraș a fost evaluat ca având cel mai facil mediu de afaceri din lume, cu mii de expatriaţi străini care lucrează în corporaţiile multi-naţionale, dar oferă şi slujbe în industrie pentru zeci de mii de străini din întreaga lume.
PIB-ul pe cap de locuitor este apreciat la peste US $ 29.474, cu o rată a şomajului de 1,7% fiind sub nivelul celei înregistrate înainte de criza mondială.
În anul 2007, economia a crescut cu 7,5 %, faţă de anul precedent, atrăgând investiţii de circa 16 de miliarde euro în active fixe de producție.
Singapore a introdus la 1 aprilie 1994 taxa pe Mărfuri şi Servicii, cu o rată iniţială de 3%, care a ajuns , la nivelul anului 2011 la 7%. Iniţial introducerea acestei taxe a condus la o creştere a veniturilor guvernului de 1,6 miliarde $ US şi, astfel s-au stabilizat finanțele statului.
Turismul a constituit dintotdeauna, una dintre cele mai mari industrii în Singapore. În prezent, această ţară, se profilează rapid şi ca un important centru de turism medical – circa 200.000 străini solicitând anual îngrijiri medicale.
Începând cu anii 1990, guvernul a încercat să promoveze Singapore ca centru al artelor şi culturii şi să transforme ţara într-o poartă cosmopolită între Est şi Vest.
Educația primară este obligatorie din anul 2000, rata de alfabetizare fiind una dintre cele mai mari din Asia, având un nivel de 95%.

8aadd9b432Hong Kong
Este cunoscut oficial ca Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze.
În 1842 Marea Britanie a obţinut de la împăratul Chinei controlul insulei Hong Kong, în scopul construirii unui port pentru navele lor de comerţ. 56 de ani mai târziu Marii Britanii i s-a acordat, printr-un tratat cu China, concesionarea insulei şi a câtorva zone din împrejurul ei, pe o durată 99 de ani.
De-a lungul anilor, poziţia geografică şi legăturile comerciale au transformat Honk Kong-ul într-o mare metropolă. Oraşul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial şi financiar de prim rang. În anul 1997 teritoriul a fost retrocedat guvernului de la Beijing.
În acest oraş se află aeroportul cu cel mai mare trafic din Asia, Hong Kong International Airport, ale cărui pistele sunt construite efectiv pe mare.Traficul maritim este deosebit de intens.
Hong Kong este situat în partea de sud a Chinei, se invecineaza cu Marea Chinei de Sud şi China. Suprafaţa totală a ţării este de 1104 km pătrați, iar populaţia însumează peste 7.150.000 locuitori.
Este unul dintre cele mai mari centre economice şi financiare din lume, cu o economie de piaţă liberă, care depinde de piaţa internaţională. Resursele naturale, produsele alimentare, materiile prime sunt importate. Este un important centru pentru comerţul internaţional şi finanţele mondiale din regiunea Asia-Pacific.
China a fost mult timp, cel mai mare partener comercial al Hong Kong-ului, importând peste 50% din exporturile plecate din Hong Kong.
PIB-ul pe cap de locuitor a fost estimat în anul 2011 la circa 49.800 dolari, iar rata creşterii economice de 5%.
Ponderea principalelor sectoare economice a fost de 0,1% pentru agricultură, 6,8% industrie şi 93,2% serviciu, în condiţiile existenţei unei forţe de muncă de 3.703.000 persoane, cu o rată a şomajului de 3,4% şi a unei rate a inflaţiei de 5,3%.
Exporturile s-au situat la un nivel de de 427 miliarde dolari, iar importurile la un nivel de 482 miliarde dolari în 2011. Dintre mărfurile exportate s-au remarcat: maşini şi aparate electrice, textile, îmbrăcăminte, încălţăminte, ceasuri, jucării, materiale plastice şi pietre prețioase, iar importurile s-au constituit din: materii prime şi semifabricate, bunuri de consum, bunuri de capital, produse alimentare şi combustibili.

555789_busan_gwangan_bridge_busan_south_korea_2880x1800_(www.GdeFon.ru)

Republica Coreea
Republica Coreea este un stat suveran din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. „Ţara dimineţilor liniştite”, are capitala la Seul, cea de-a doua metropolă din lume, ca mărime.
Coreea de Sud este republică prezidenţială, unde preşedintele şi Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar Parlament Unicameral cea legislativă. Populaţia era la nivelul anului 2011 de aproximativ 49.024.737 locuitori.
Este recunoscută ca o putere economică la nivel mondial făcând parte din categoria ţărilor dezvoltate, situându-se pe locul doisprezece din douăzeci, şi pe locul trei în zona Asia Pacific, după Japonia şi China.
Cel mai mare partener comercial la export este China. A înregistrat o creştere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite.
Cele mai importante ramuri ale industriei sud-coreene sunt construcţia de automobile, de semiconductoare, de electronice, precum şi de nave maritime.
În domeniul construcţiei de automobile, Coreea de Sud se află pe locul al cincilea pe glob, cei mai mari producători fiind Hyundai şi Kia Motors.
Pescuitul reprezintă, la rândul său, o altă ramură importantă, plasând Coreea de Sud pe locul 9 în lume.
Comerţul exterior a crescut mult în anii ‘60, ducând la dezvoltarea economică a acestui stat. Exportă produse în SUA, Republica Populară Chineză, Japonia şi Republica China (Taiwan): textile, utilaje, nave, produse electrotehnice, automobile, articole de cauciuc, conserve de peşte şi porţelan. Dintre produsele importate se remarcă: petrolul, produsele petrochimice, produsele chimice, materiile prime, maşinile şi anumite utilajele.

Taipei-101-TaiwanTaiwan
Aflat în Extremul Orient, Taiwan-ul este alcătuit din 2 insule principale: Taiwan şi Penghu şi peste 80 de insule mai mici.
După cel de al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au sprijinit economia taiwaneză. În anul 1954, acestea au semnat un tratat de apărare reciprocă, iar Republica China-Taiwan, a primit ajutorul american pe o perioadă de aproape trei decenii, în care a cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă, cunoscuta sub denumirea de „Miracolul Taiwanez”.
Industriei i s-a acordat toată atenţia, dintre ramurile acesteia dezvoltându-se: industria constructoare de maşini, industria chimică, industria petrochimică şi industria produselor electronice.
Taiwanul a devenit o importantă putere industrială în zona Pacificului, cu o dezvoltare bazată pe industrie, comerţ internaţional şi servicii. Produsele cele mai importante pentru export sunt echipamentele electronice, articolele de îmbrăcăminte, textilele şi echipamentele pentru transport. Printre produsele agricole exportate se numără zahărul, bananele şi ceaiul.
Este una dintre cele mai dezvoltate economii din Asia, dar şi din lume. Taiwan, ca rezerve valutare se află pe poziția a patra în lume, cu aproximativ 262,9 miliarde de dolari. În ultimele trei decenii, creşterea economică a Taiwanului a fost de aproximativ 8%. În timp ce pe plan mondial s-a declanşat criza economică, începând cu anul 2009, în 2010, Taiwan a înregistrat o creştere economică de 10% faţă de anul precedent, rata şomajului fiind de 5,2% la un total al forţei de muncă de 11 milioane de persoane. Taiwanul de astăzi are unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume.
De facto, Taiwanul este un stat independent. Acesta a reprezentat China din 1945 până în 1971 la ONU.

Autor Ștefan Nicolae

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s